Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ.

Β Α Τ Ι Κ Α ( κ α ι Λ α κ ω ν ί α ) Ε Λ Ε Υ Σ Ι Ν Α ;

-----------------------------------------------------------------------

Ό χ ι β έ β α ι α .

Και εκεί που νομίζεις ότι η καθημερινότητα είναι βαρετά ήσυχη, πληκτικά αφόρητη, έρχονται τα γεγονότα για να δείξουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Όταν εμείς κοιμόμαστε κάποιοι άλλοι δουλεύουν, και μάλιστα πυρετωδώς.
Από μία τυχαία σύμπτωση, και από μία δημοσίευση στο διαδίκτυο οι Βατικιώτες μάθαμε ότι η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ σχεδιάζει να εγκαταστήσει στον τόπο μας ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνδυασμένου κύκλου,
με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 438 MW, καταθέτοντας αίτηση στη ΡΑΕ από τις 13-7-2007.
Ως μονάδες συνδυασμένου κύκλου χαρακτηρίζονται αυτές που μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν και άλλο καύσιμο.

Που θέλει η ΤΕΡΝΑ να εγκαταστήσει το εργοστάσιο;

-Μέσα σε μία περιοχή η οποία είναι ενταγμένη και προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000.
-Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά από τον προστατευόμενο υγροβιότοπο της "Στρογγύλης", πρώτο ή τελευταίο σταθμό των αποδημητικών πουλιών στο μακρινό τους ταξίδι.
-Κοντά σε έναν υγροβιότοπο όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 130 είδη πτηνών, δεκάδες είδη θηλαστικών, και μερικά είδη ερπετών.

-Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά από τη μαγευτική παραλία της "ΠΟΥΝΤΑΣ" με τις εκπληκτικές αμμοθίνες στις οποίες ενδημούν ένα σπάνιο είδος θαλασσόκεδρου, η Linaria Hellenica, η μοναδική Τουλίπα Γουλιμή, και επίσης φύονται ιδιαίτερα είδη της περιοχής με βοτανολογικές επιρροές από τρεις Ηπείρους ( Ευρώπη - Ασία - Αφρική ).
- Μέσα σε ένα αρχαιολογικό χώρο που περιβάλλεται από τον Μεσαιωνικό Κουλεντιανό Πύργο, από συστάδα σπηλαιωμάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, και που διασχίζεται από τον αρχαίο διπλό εγχάρακτο αμαξιτό δρόμο που συνέδεε τις αρχαίες Βοιές με τον αρχαίο Ασωπό.
-Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά από τα ερείπια της αρχαίας πυραμιδοειδούς κατασκευής των Βιγκλαφίων, μία από τις μεγαλύτερες σε διαστάσεις στον Ελλαδικό χώρο.
- Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά από την βυθισμένη προϊστορική πολιτεία στο Παυλοπέτρι, την δικαίως επονομαζόμενη και "Λακωνική Ατλαντίδα", δίπλα από τους δεκάδες μυκηναϊκούς τάφους.
- Μέσα σε ένα χώρο μεγάλου παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος όπου εντοπίζονται τμήματα του απολιθωμένου δάσους, καθώς και άλλα ευρήματα παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος.
-Περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά από τον οικισμό της τουριστικής Ελαφονήσου.

Μέσα σε αυτό το χώρο η ΤΕΡΝΑ αγόρασε 188 στρέμματα εντός των οποίων σχεδιάζει να εγκαταστήσει τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, και πολύ κοντά στην έκταση αυτή άλλα 48 στρέμματα στα οποία σχεδιάζονται οι λιμενικές εγκαταστάσεις και ο σταθμός παραλαβής, αποθήκευσης, και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Πώς αντέδρασε η τοπική κοινωνία ;

Αν και τα σχεδιαζόμενα έγιναν γνωστά την 1η Αυγούστου του 2007, η τοπική κοινωνία αντέδρασε με κάποια σχετική καθυστέρηση.
Στις 22-10-2007 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοιών στην οποία συμμετείχε πλήθος δημοτών, ακόμη και μαθητών διαπιστώθηκε ότι η εγκατάσταση μίας τέτοιας βιομηχανικής μονάδας θα έπληττε ανεπανόρθωτα περιβαλλοντικά τον τόπο, επιφέροντας αλυσιδωτά μία σειρά πλήγματα στο περιβάλλον, στην οικονομία, στην ίδια την τοπική κοινωνία.
Ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες έχει δρομολογηθεί σε μία κατεύθυνση ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, με κύριους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης τη γεωργία, τη κτηνοτροφία, την αλιεία, και τον τουρισμό.
Εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος αναπτύχθηκαν (ξενοδοχεία, κάμπινγκς, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης).
Σίγουρα η εγκατάσταση μίας τέτοιας βιομηχανικής μονάδας δίπλα από την Ελαφόνησο, τη Νεάπολη, τις παραλίες της Πούντας, του Σίμου, του Μάγγανου, και του Νερατζιώνα, δεν θα ενθάρρυναν κανέναν υποψήφιο παραθεριστή να τις διαλέξει ως προορισμό.
Το κεφάλαιο τουρισμός για τα Βάτικα θα έκλεινε, κλείνοντας εκατοντάδες επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος και απαξιώνοντας εντελώς περιουσίες που δημιουργήθηκαν με μόχθο και ιδρώτα μίας ζωής.
Το πλήγμα δεν θα ήταν καίριο μόνο για τον τομέα του τουρισμού, αλλά και για τον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας αφού η ρύπανση του περιβάλλοντος θα οδηγούσε σε υποβάθμιση της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής.
Αλλά και η αλιεία δεν θα πήγαινε πίσω αφού οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον θα ήταν καταστρεπτικές από τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης της σχεδιαζόμενης μονάδας.
Όλοι πλέον καταλάβαιναν ότι η εγκατάσταση μίας τέτοιας μονάδας θα άλλαζε δραματικά τη δρομολογημένη πορεία του τόπου, θα άλλαζε τον ίδιο τον τόπο.
Το αύριο των Βατίκων δεν θα ήταν το αύριο των 8000 κατοίκων, αλλά το αύριο των 50 ανθρώπων προσωπικού που χρειάζεται για τη λειτουργία της μία τέτοια μονάδα. 50 ανθρώπων που δεν θα ήταν Βατικιώτες, αφού κυρίως χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό που δεν βρίσκεται στην περιοχή.
Έτσι σύσσωμη και ενωμένη η τοπική κοινωνία, ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο με την αριθ. 275/2007 απόφαση τους τάχθηκαν κάθετα αντίθετοι στην εγκατάσταση της σχεδιαζόμενης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.
Ανάλογη απόφαση έλαβε και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ελαφονήσου.
Με την προαναφερόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συστάθηκε 10μελής Επιτροπή Αγώνα για την παρακολούθηση του θέματος και τον συντονισμό των ενεργειών.

Η εξέλιξη των αντιδράσεων.

Η πρώτη αντίδραση που εκδηλώθηκε ήταν η κατάθεση ένστασης κατά απόφασης χαρακτηρισμού του Δασαρχείου Μολάων το οποίο χαρακτήριζε ως ιδιωτική έκταση περίπου 120 στρεμμάτων ( από τα 188 που αφορούν το γήπεδο εγκατάστασης του εργοστασίου).
Για τις υπόλοιπες εκτάσεις οι προθεσμίες δυστυχώς είχαν εκπνεύσει.
Η εκδίκαση της ένστασης ακόμη εκκρεμεί.
Παράλληλα η Επιτροπή Αγώνα προγραμμάτισε περιοδείες στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου ενημερώνοντας, και συζητώντας με τους δημότες,
με βάση τα νέα στοιχεία που όλο και προέκυπταν.
Με έγγραφα και αναφορές ενημερώθηκε κάθε αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας ή φορέας για την καθολική αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην επιδιωκόμενη εγκατάσταση.
Από την επιστημονική ομάδα Σπύρου Πετρολέκα εκπονήθηκε Μελέτη Αξιολόγησης Χωροθέτησης της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής στο Δήμο Βοιών, στην οποία επιστημονικά θεμελιώνονται οι λόγοι μη εγκατάστασης της
πριν την ολοκλήρωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού του Δήμου, η οποία υποβλήθηκε στη ΡΑΕ και στον Υπουργό Ανάπτυξης.
Την 16 Δεκεμβρίου 2007 στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου LIMIRA MARE πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ένα βροντερό όχι στην επικείμενη εγκατάσταση του εργοστασίου.
Την συμπαράσταση και υποστήριξη στον δίκαιο αγώνα των Βατικιωτών εξέφρασαν οι βουλευτές του Νομού, ο πολιτευτής κ. Δαβάκης, ο Νομάρχης Λακωνίας, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, και το σύνολο των μαζικών φορέων της περιοχής.
Είναι σημαντικό ότι εκφράστηκε η συμπαράσταση και από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ειδικότερα από το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ - Τμήμα Προϊστορίας Αιγαίου - Σπαρτιατικών και Πελεποννησιακών Σπουδών,γνώστη της αξίας του σημαντικού προϊστορικού πλούτου της περιοχής.
Συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της η τοπική κοινωνία με πρωτοβουλία του Συλλόγου Επιχειρηματιών ενοικιαζομένων δωματίων, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία συγκέντρωση - διαβούλευση στις 30-3-2008, στο κέντρο "ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" στα Βιγκλάφια, στην οποία παραβρέθηκαν επιχειρηματίες ασχολούμενοι με τον τουρισμό, πλήθος κατοίκων της περιοχής, καθώς και πολιτικοί παράγοντες και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.
Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν με την παμβατικιώτικη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 28-4-2008 στο χώρο της "ΠΟΥΝΤΑΣ".
Περισσότεροι από 2000 άνθρωποι έδωσαν το παρόν με πανό και μαύρες σημαίες, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουν την εγκατάσταση του εργοστασίου.
Στη συγκέντρωση αυτή παραβρέθηκαν για μία ακόμη φορά και εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους οι βουλευτές του Νομού, ο Νομάρχης Λακωνίας, πολιτευτές, και εκπρόσωποι κομμάτων.
Οι κυβερνητικοί βουλευτές μάλιστα κόμισαν υποσχέσεις, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτραπεί η εγκατάσταση του εργοστασίου στην περιοχή.... γιατί η αίτηση της ΤΕΡΝΑ είναι παράνομη.
Διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνει η εγκατάσταση του εργοστασίου εφόσον η τοπική κοινωνία αντιτίθεται σε αυτό, είχε δώσει λίγες ημέρες πριν και ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης σε αντιπροσωπεία του Δήμου Βοιών και της Κοινότητας Ελαφονήσου που τον είχε επισκεφθεί για το θέμα αυτό.
Ψήφισμα διαμαρτυρίας και συμπαράστασης κατέθεσαν και οι Σύλλογοι Λακώνων του Καναδά.
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.PetitionOnline.com/adepuydt/petition.html
περισσότεροι από 3000 φίλοι της περιοχής που την έχουν επισκεφθεί, υπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας.

Μετά από όλα αυτά το θέμα έκλεισε ;

Βεβαίως όχι.
Καλοδεχούμενες οι υποσχέσεις και οι διαβεβαιώσεις, όμως αυτές δεν είναι αποφάσεις.
Και όσο η αίτηση της ΤΕΡΝΑ παραμένει στα συρτάρια της ΡΑΕ το θέμα
επισήμως υφίσταται.
Και ένα ερώτημα είναι εφόσον η αίτηση της ΤΕΡΝΑ (κατά τους κυβερνητικούς βουλευτές) είναι παράνομη, γιατί επιτέλους δεν απορρίπτεται, όταν μάλιστα η εξέταση της εκκρεμεί από τις 13-7-2007, αλλά παραμένει ο τόπος σε μία κατάσταση ομηρίας με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται;
Ακόμη περισσότερο όταν παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και των κυβερνητικών βουλευτών ότι δεν θα εγκριθεί εγκατάσταση της μονάδας, αντίθετα η ΤΕΡΝΑ ανακοινώνει όχι μόνο την πρόθεση εγκατάστασης της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και τη σύνδεση του ηπειρωτικού συστήματος φυσικού αερίου με την Κρήτη, σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ. Επίσης την κατασκευή δικτύου μεταφοράς 400 KV για την μεταφορά του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος τόσο από το εργοστάσιο, όσο και αυτό που θα παράγεται από το υψηλό αιολικό δυναμικό της περιοχής.
Η τοπική κοινωνία δεν επαναπαύεται, δεν εφησυχάζει, αντίθετα επαγρυπνά.
Το μήνυμα αυτό έστειλαν οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής, όταν το απόγευμα της 30ης Απριλίου ποδηλατοδρόμισαν μέχρι την περιοχή της "ΠΟΥΝΤΑΣ", ζητώντας σχολεία και όχι καμινάδες.
Εγγύηση αποτροπής δεν αποτελούν οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις, αλλά το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία ενωμένη και συμπαγής είναι αμετακίνητη στις αποφάσεις της.

Το ενδιαφέρον της ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ είναι τωρινό ;

Όχι βέβαια. Η ΤΕΡΝΑ μιλάει για υψηλό αιολικό δυναμικό της περιοχής, όπου η μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος θα διευκολυνθεί με την κατασκευή δικτύου μεταφοράς 400 KV.
Ήδη από το 1999 η ΤΕΡΝΑ βρίσκεται στην περιοχή έχοντας εξασφαλίσει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προεγκρίσεις χωροθέτησης αιολικών πάρκων.
Είναι προφανές το ενδιαφέρον της να μετατρέψει τον τόπο, σε ένα βιομηχανικό τόπο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Εκτός από τον παραθαλάσσιο σταθμό μετατροπής AC/DC στα Ασπρούδια,
κάνει λόγο για την καταλληλότητα της περιοχής και την εγκατάσταση ενός δεύτερου σταθμού L.N.G.

Το ζήτημα αφορά μόνο τα Βάτικα;

Κάθε άλλο. Η περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από την εγκατάσταση μίας τέτοιας μονάδας θα έχουν επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτό έχουν αντιληφθεί οι γειτονικοί και όμοροι Δήμοι του Ασωπού και της Μονεμβασιάς, οι οποίοι συμπαραστέκονται στον αγώνα.
Αλλά δεν αφορά μόνο αυτούς. Το ζήτημα έχει μία ευρύτερη πανλακωνική διάσταση. Αφορά όλους τους Λάκωνες.
Η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου δικτύου μεταφοράς ( 400 KV !!) θα φέρει αντιμέτωπες πολλές περιοχές που θα διασχίσει, με το γνωστό πρόβλημα των πυλώνων.
Ο αγώνας δεν είναι μόνο των Βατικιωτών.
Πρέπει να είναι και όλων των Λακώνων.