Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Ε Π Ι Δ Ο Τ Η Σ Ε Ι Σ

Για ακόμη μία φορά τριτοκοσμική η εικόνα
της Ευρωπαίας Ελλάδας


Μέχρι της 15 Μαΐου λήγει η προθεσμία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ).
Και το (όχι μόνο) παράδοξο είναι ότι η διαδικασία άρχισε λίγες μόνο μέρες πριν.
Αποτέλεσμα οι αγρότες να συνωστίζονται κάτω από τον ήλιο, έξω από τα γραφεία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, προκειμένου να προλάβουν (αν είναι δυνατό) εμπρόθεσμα να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους.
Ουρές ανθρώπων, και υπερήλικες, κάτω από τον μεσημεριάτικο ήλιο, καθισμένοι στα πεζοδρόμια να περιμένουν με υπομονή και αγανάκτηση τη σειρά τους.
Εξευτελισμός κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ωστόσο τα παράδοξα δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό.
Σε μία πρωτοφανή αύξηση της επί χρήμασι ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν σχεδόν η και παραπάνω από τα διπλάσια που πλήρωσαν πέρυσι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, οι αυξήσεις των χρεώσεων για τους αγρότες φθάνει και στο 130% σε σχέση με πέρυσι.
Ενεργοποίηση δικαιωμάτων για ύψος επιδότησης 2000 – 3000 ευρώ, από 90 ευρώ που ήταν το 2008, φέτος ανέρχεται στα 160 ευρώ πλέον ΦΠΑ 18%.
Όλα αυτά όταν αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις – αποδοχές, είναι σχεδόν μηδενικές, και όταν η τιμή του λαδιού από τα 3,85 που ήταν πέρυσι, έχει κατρακυλήσει στο 1,60 ευρώ.
Οι αγρότες καλούνται να προπληρώσουν χαράτσια για χρήματα που πρόκειται να εισπράξουν στο μέλλον.
Το σκανδαλώδες της υπόθεσης ωστόσο είναι ότι σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, η εισφορά ενεργοποίησης των δικαιωμάτων πρέπει να βαρύνει την κυβέρνηση του κάθε κράτους μέλους.
Μία υποχρέωση που η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει ως κράτος μέλος, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να της έχει επιβάλλει πρόστιμα ύψους 1,3 δις. Ευρώ.
Αυτά όταν το ετήσιο κόστος ενεργοποίησης δικαιωμάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για την Ελλάδα, ανέρχεται στο ποσό μόλις των 25 εκατομ. Ευρώ.
Κατά τη λαϊκή παροιμία, του φτωχού μονό δε φθάνει, διπλό και τριπλό περισσεύει.
Η χώρα μας δεν μπορεί να πληρώσει 25 εκατομ ευρώ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, αλλά μπορεί να πληρώνει 1,3 δις ευρώ σε πρόστιμα.

Παρά το γεγονός ότι από τον Απρίλιο του 2009 έχει ψηφιστεί τροπολογία που απαλλάσσει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες
από την εισφορά ενεργοποίησης δικαιωμάτων, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών αντί να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των αγροτών, αυθαίρετα και παράνομα καλούν τους αγρότες να πληρώσουν το αντίτιμο των εισφορών, με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση δεν καταβάλλει το ποσό που υποχρεούται να καταβάλλει.
Όλοι μπιλιάρδο στην πλάτη του αγρότη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: